Snøproduksjon, temperatur og luftfuktighet

Mange er ‘gira’ og vil komme igang med produksjonen så fort gradestokken kryper ned mot null og et par små minus. Vi vil også det, men det er noen naturlover vi fortsatt må forholde oss til.

Lufttemperatur og luftfuktighet sammen med vanntemperatur er helt avgjørende for snøkvaliteten og mengde snø per kubikkmeter vann. Tabellen nedenfor viser sammenhengene.

Vi starter snøproduksjonen når det er rundt minus 4-5 grader hvis det er tørt og klart vær. Er det tåke og fuktig bør det være minus 6-7 grader.

Snøprod luftfuktighet og temperatur

‘Dårlig snøkvalitet’ (lilla farge) inneholder svært mye vann og det betyr både høyt vannforbruk per kubikkmeter snø og høyt strømforbruk. Ikke optimalt med tanke på at vi har begrensninger i vannuttaket og at det gir høye kostnader.

Vi henter vann fra Åsputten og Kateinsputten. Det er begrensninger på hvor store vannstandsendringene kan være og det er om vinteren ikke så mye nytt vann som renner inn i tjerna. Det betyr at vi har begrensninger i vannmengden vi kan bruke.

 

 

Ny runde med snøproduksjon

Det har vært vinterlig de siste dagene og ukene og fine skiforhold på Linderudkollen langrennsarena. Likevel er det ikke kommet nok snø på til å sikre resten av sesongen. Det er blant annet ikke satt klassisk spor i sort og blå løype fordi det er lite snø og fare for å komme ned på grusen.

Kjelsås og Bymiljøetaten går igang med ny runde snøproduksjon i kveld, 5.jan.2018.

Produksjon igangsettes i sort løype, dvs. mellom Solemskogen og skibroa ved P-plassen Linderudkollen. Det vil være 4 kanoner i gang i sort sløyfa så lenge det er kaldt nok og behov for snø. Yr.no varsler kaldere enn -5 grader og vind fra nord fram til onsdag kveld i neste uke.  Vind fra nord er gunstig fordi støy fra kanonene da ‘blåser bort’ fra bebyggelsen på Solemskogen og dermed gi minst mulig sjenanse for naboer.

NB! NB! Sort løype er stengt for all skigåing/trening så lenge produksjonen pågår. Sperrebånd og skilt vil bli satt opp. HOLD AVSTAND OG VIS RESPEKT FOR PRODUKSJONSOMRÅDET OG SPERRINGER. 

Alternativ trasé fra Solemskogen til Linderudkollstua vil være løypa bak hoppbakkene. Den kommer ned på lysløypa rett sør for stua. Det er litt lite snø i denne terrengløype, men framkommelig. Denne vil bli preparert med scooter.

En kanon vil være i drift ved El-bil ladepunktene sør på P-plassen. Sperrebånd vil settes opp. HOLD AVSTAND OG VIS RESPEKT FOR PRODUKSJONSOMRÅDET OG SPERRINGER.

Arena og løyper forøvrig er preparert.

God skihelg!

Nå har vi ca 1,2 km med skiløype, og det er flotte forhold i anlegget nå på fredag formiddag. Anbefaler å ta en pause fra julestria og ta en tur på ski i helgen.

For at alle skal ha en god skiopplevelse repeterer vi noen kjøreregler her:

  • Alle må holde fartsretningen
  • Hunder holdes unna løypene da de kan skape farlige situasjoner for andre skiløpere
  • Unngå å gå på beina i løypene
  • Respekter treningstider som er satt opp for grupper. Barn og unge har prioritet i anlegget. Se kalender
  • Grupper som stopper for teknikktrening el må holde høyre
  • Når du går forbi/passerer andre skjer dette på venstre side
  • Grupper som går sammen bør gå en og en på rekke
  • GRUPPER som ønsker brukstid sender en e-post til: linderudkollen.kjelsaas@gmail.com

God skitur!

Linderudkollen 15.des 2

 

 

 

Statusrapport 13.12

Vi utnytter de kalde dagene, og dugnadsgjengen vår legger ned en formidabel innsats  for å holde produksjonen i gang, natt som dag. Det siste døgnet har vi fått produsert masse snø, og selv om det nå skal bli mildt et par dager, ser helgen riktig så kald og fin ut 🙂  Løypene blir noe lengre og litt bredere for hver dag, men det gjenstår litt før hele rød sløyfe er klar til bruk. BYM jobber nå med å få kjørt ut snøen som er produsert, og forhåpentligvis kan vi tilby full runde i rød over helgen. Oppfordrer alle brukere til å holde avstand til løypemaskiner og kanoner, slik at vi unngår farlig situasjoner.

Mange glade barn på trening hver kveld. Kjernetiden for treninger er fra kl. 17 til 20. Alle andre oppfordres til å trene utenom denne tiden.

600 m er ferdig preparert

Selv om mildværet de siste dagene har tæret på det lille vi hadde av natursnø, har vi fått produsert nok snø til at vi nå har rundt 600m med løyper.  Selve sletta med runden rundt er fin. Det er i tillegg kjørt ut snø på flata langs parkeringen, og vi har en liten avstikker ut i rød sløyfe også.

Vi ser hvor verdifull hver meter med snø er, og vi er klare for mer snøproduksjon så fort kuldegradene kommer tilbake 🙂

 

Skisesongen 2017-18

Velkommen til en ny skisesong på Linderudkollen langrennsarena. Vi gleder oss.

Kalenderen viser november og temperaturen kryper nedover mot de blå gradene. Kjelsås langrenn og Bymiljøetaten (BYM) er forberedt og klare til å starte snøproduksjon og preparering. Blir det kaldt nok så starter vi pumpene og snøkanonene. Se egen artikkel om forholdet mellom lufttemperatur, fuktighet og snøproduksjon/kvalitet.

Vi prioriter å snølegge i følgende rekkefølge (se løypekartene på egen side):

  • start/målsletta og runden rundt denne
  • rød løype og sksleiken
  • sort løype
  • blå løype

Blir det kaldere enn -10 grader og tørt – optimale produksjonsforhold – prioriterer vi sort løype. Det er litt støy fra snøkanonene og derfor vil vi korte ned produksjonstiden så mye som mulig for naboene på Solemskogen.

Koordinering av treningstider og renn er i gang. Kalenderen er oppdatert med alle innmeldte ønsker for organisert trening for barn og unge gjennom klubbene i kretsen.

Kommersielle aktører med kurs i skiteknikk for voksne har ikke prioritet i anlegget mandag-fredag mellom kl. 17.00 og 22.00. Vi henstiller generelt voksne skientusiaster til å bruke anlegget på dagtid eller sein kveldstid.

 

God påske!

Hva hadde vinteren 2016/2017 vært uten kunstsnøanlegget på Linderudkollen?

Den lille sløyfa på 450 m rundt stadion ble redningen for mange skitreninger for våre yngste grupper i desember, men også mange av oss andre fikk lagt inn noen runder her 🙂

Etter en mild desember kunne snøkanonene endelig kjøres i gang for fullt i januar. Og fra løypene ble ferdige i uke 3 har vi blitt møtt med perfekte skispor hver eneste morgen. Igjen, tusen takk til BYM ved Alf Eivind og Stian for super innsats i forbindelse med snøproduksjon, og ikke minst for løypepreparering i verdensklasse!!

Løypeprepareringen er nå avsluttet for i år, men det er fortsatt mulig å gå deler av løypa for de som ønsker det.

Tusen takk til alle dere som har gitt økonomisk bidrag til kunstsnøproduksjon, samt for alle positive tilbakemeldinger på løyper og anlegg vi har mottatt gjennom vinteren.

Vi ønsker alle brukere av Linderudkollen Langrennsarena en riktig god påske!